Kitaplar

Prof. Dr. Mim Kemâl ÖKE

Akademik kariyeri boyunca araştırmaya hep öncelik verdi. Türkçe, İngilizce, Urduca ve Arapça yayımlanmış yirmiyi aşkın eserleri arasında (Osmanlı-Türk dış politika tarihine ilişkin, Filistin, Ermeni, Musul ve Hilafet sorunları üzerine) yazdıkları alanında temel referans kaynağı addedilmektedir.

Tarihin akışı içinde insanın ikilemlerini resmeden Günbatımı, Kızılelma, Yaşanmamış Anılar ve Duvardaki Kan adlı romanları da bulunmaktadır.

“Asker-sivil, din ilişkileri” üzerine ülkemizdeki ilk kapsamlı incelemeleri kaleme aldı: Din-Ordu Gerilimi; Derviş ve Komutan: Özgürlük-Güvenlik Sarkacındaki Türkiye’de Kimlik Sorunsalı; Kılıç ve Ney; Gazi ve Sufi.

Post-modern insanın kişilik-kimlik ve ruhunu keşfetmesinde müziğin (ritim ve raksın) rolünü inceledi. Bu doğrultuda Latin Amerika (Kaderle Dans) ve Afrika (İlahlarla Dans) toplumlarının mistik deneyimlerini “deneme” türünün özgünlüğü içinde değerlendirdi.
Son on yıldır İnsan ve Toplum bilimlerine “insan telakkisi” ışığında eğilmekte ve bu bağlamda (Türk) tasavvuf felsefesi üzerinde durmaktadır: Aşkla Dans: Türkler, Tasavvuf ve Musiki. Yazarın Sufi Kitap’tan Aşkın Ekolojisi; Yaralı Ceylanlar Kulübü, Dervişin Seyir Defteri, Dervişin Sema Defteri ve Dervişin Safâ Defteri isimli beş eseri bulunmaktadır.

Eserlerin isimlerine tıklayarak kısaca bilgi edinebilirsiniz!